Kripto para yani diğer bir ismiyle sanal para olarak geçen para cinsi tamamen dijital, şifrelenmiş ve kimilerine göre gelecekte şu an ki kağıt ve metalik paraların yerini alacak para birimidir
Günümüzde kripto para birçok kişi ve kuruluş tarafından duyulmuş olup birçok yatırımcının dikkatini çeken bir yatırım şekli olmuştur. Kripto paranın tabii ki de bilinmeyen olguları hala vardır ve riskli sayılabilecek bir yatırım şeklidir.
Kripto para aslında kredi ve para kartların mantık çerçevesine sığabilir çünkü kredi ve para kartlarda kullanılan parada bir sanal paradır ancak Kripto paralar hükümet tarafından yönetilmediğinden yani kripto paranın üstünde bir merkezileştirme sistemi olmadığından dolayı kripto para daha güvenilir diyebiliriz.
Kripto para, takas işlemlerini gerçekleştirmek ve kimlik doğrulama için kriptografi kullanılır.
Peki kripto para nereden geldi?, yasal mı? ve avantajları neler bunlardan bahsedelim.
Kriptografi nedir?
kriptografi yada diğer bir adıyla şifreleme olan verilerin güvenilirliğini sağlamak ve taraflarca anlaşılmayacak bir hale dönüştürülmek için kullanılan bir yöntemdir.
Kripto paraların geçmişi
Kripto paralar aslında 90’larda birçok giriş denemesi adı altında denendi bunlar Flooz, Benz ve Digicash gibi sanal para isimleri ile piyasaya çıktı fakat bu girişimlerde sahtekarlık, finansal sıkıntılar, şirket içinde anlaşmazlık gibi sebepler yüzünden başarısız sonuçlar verdi.
İlk kripto para olan Bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto adlı kişinin veya kişilerin kullandığı isim ile geliştirildi. Satoshi Nakamoto tarafından geliştirildiği söylenen bu kripto para bir kişinin mi yoksa birden fazla kişinin mi iş birliği ile yapıldı bilinmemekte.İlk kripto para olarak bilinen Bitcoin açık kaynak kodlu yazılım olarak paylaşıldı ve bu ağ uçtan uca şifreleme sistemine benzer konseptli bir platform üzerinden ilerledi
Kripto para madenciliği yapmak yasal mı?
Kripto paraların yasal olup olmaması ülkeden ülkeye göre değişmekte. Bazı ülkelerde kripto para yasal ve kullanılabilir iken bazı ülkelerde kripto paraya yasaklama veya kısıtlama getirildi.
Peki Türkiye de durum ne?
Türkiye de 30 Nisan 2021 tarihinde uygulamaya girecek düzenleme ile birlikte kripto para ödeme yöntemi olarak kullanılamayacak fakat alım-satım işlemleri devam edebilecek.
Avantajları nelerdir?
Kripto paranın en önemli avantajına hız diyebiliriz hiç beklemeden saniyeler içerisinde transfer sağlayabilirsiniz.
Diğer bir avantajı yer veya zaman kısıtlaması olmaması. Yani, paranızı yurt dışında olan bir tanıdığınıza yollamak için herhangi bir yere gitmek zorunda olmamakla birlikte herhangi bir bekleme yaşamadan direkt olarak tanıdığınıza yollayabilirsiniz.
Kripto paraları yanınızda fiziksel olarak bulundurmadığınızdan dolayı kredi kartı ve banka kartı gibi, güvenlik riski daha azdır. Kripto para ile işlem yapacağınız elektronik aletlere erişim sağlamanız yeterli.